Sunday, March 21, 2010

dingin

tajuk yang tak sesuai pada malam yang tak berapa dingin nih. rase nak mandi 5 minit sekali. ke patut angkut bantal selimut tido kat depan gril? ok shower bunyi macam orang tengah mandi.. kalo leh xnak le mandi pepagi nih..yela aku nih orang kampung. banyak pantang larang. ikut yang releven jela yang seiring dengan fakta sains.

aku dah tido sehari suntuk. xtau kenape,gitulah tebiat aku sekang ni kalo wekend. cume bangun mandi, tido balik. kalo dulu aku la bangun pepagi,pegi joging,balik kemas,masak kekadang..mebe life cycle aku sedang merudum ke bawah. hosmet dah tertanye2 adakah aku sakit atau ape..tanye aku tak lapar ke dari malam tadi xmakan..aku ok je..thanx kawan2 sebab mengambil tahu..terharu sey. aku ok je cuma 'dingin' sikitt..malamnye bangun jugak pegi makan sebab dah lapa sangat2. diet xdiet lah,tapi makan separuh pinggan je nasik goreng ikan masin. mungkin dah jadi terbiase ngan perut kenyang suam2 kuku. tak selesa kalo kenyang sangat xleh bernafas jadiknye. yen datang dengan langkah kanan,alhamdulillah tak membazir rezeki yang ade...

then kami ke damansara utama masuk duit kat sorang hamba Allah ni dan bayar astro. mr. k call dan tanye kat mane. macam nak datang lepak..ok, bla bla bla pasal keje dan aktiviti2 then, nanti balik call k.. ok.. panggilan yang selalunye membahagiakan. ok la. malam ni cold damn nite, tak rasa ape pon. balik, lupa nak call dia balik...sms je. senyap. worait.

dah terima kenyataan. faham jalan cerita, dah hafal cemana pendahuluan, isi2 penting dan penutup. tapi tetap nak stay sampai cerita abes kot. baru leh bukak cerita lain. tapi cerita lain tuh ada la dah buat brainstorming dan rangka tulang ikan sikit bagi nampak, tapi belom jadik cerita pape lagi. tak jadik tah tak. amboi ayat kiasan. memang pompuan melayu terakhir.
aku teringat mase kecik2 dulu kat kampung, mase tu aku dalam 4,5 tahun kot. ke dah besar skit. selalu ada pertunjukkan wayang gambar, screen dia bapok la besar...mase tu zaman uji rashid n hail amir la..buat kat tempat lapang. meriah sungguh. yela, mane ade hiburan lain. lagi satu wayang kulit.. aku selalu perasan bila 'perayaan hantu lapar ' (orang cina punye cite la) tatau la betol x...mase ni la orang cina kat kampung aku organize petunjukan wayang kulit. kat kelantan orang cina je boleh ada lesen ni sebab konon wayang kulit banyak unsur khurafat. lepas dorang 'semayang'..baru la bole tengok wayang kulit nih. best. sebabnye kelakar. sama banyak je orang cina ngan orang melayu yang berkampung kat situ sampai abes. tima kasih sebab chinese2 nih la ade gak peluang aku kenal warisan bangse sendiri. aku tengok sebab kelakar, best. langsung tak pikir pasal khurafat tuh..orang pon reti pikir...tapi sekang aku tak berpeluang lagi tengok semua tu sejak banyak dok jauh. tapi takpe...youtube ade..kalo cek rosley nampak aku bukak, keco r .. kalo dah kelantan tuh kelantan jugakk...wat pekak jela...

esok aku tatau nak wat ape. lebah2 yang menyerang jiba tuh (seko je yg serangnye) dah dihapuskan oleh JPA3 menggunakan baygon ijau dengan api. semudah satu dua tiga je kate Ada. time tu aku tido..
geli plus takut aku tengok lebah yang banyak tuh. eee...esok aku nak setel hasil pembunuhan tuh lah. sian lebah2 tu, moral of the story jangan nak berumah free di desa mutiara. penat kitorang keje siang malam bayar sewa, api air..senang2 je buat rumah ko. dah la tu orang berbudi,kita berbahasa la..nak sengat2 tuan rumah lagi tu. jiba plak tuh. ramai orang sayang tuh..(muaaha) hangen kat lebah plak.
ok la. semoga esok aku tak berhibernasi dalam bilik lagi. semoga jadi insan berguna. wake up from a long dream.......at least dapat setel page facebook tuh pon dah kire hokay, blog buat step by step... ok la..abes la..

2 comments: