Thursday, June 17, 2010

Mengenali Lelaki Dan Perempuan


ok le...hasil selaman aku..layan.....

Baguslah kalau kita sudah tahu akan perkara ini
sekurang-kurangnya kita tidak cepat melenting jika
berlaku apa-apa isu antara kaum ADAM dan HAWA dan saya
juga ingin tambah iaitu betapa beratnya menjadi
seorang lelaki, diantaranya adalah seperti berikut:-

Lelaki

1. lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila
sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung
oleh bapanya.

2. lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa
isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan
dosa anak lelaki yang belum baligh. BERATKAN !

3. Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggungjawab
keatas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan
tanggungjawabnya maka dosa baginya terutama anak
lelaki yang tua, menakala perempuan tidak, perempuan
hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik
pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya
ditanggung oleh suaminya. BERATKAN !

4. Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi
isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu.
Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri
lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa
izin ini. Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang
bergelar suami perlu tanggung. Kalau nak di bayangkan
beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung
dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang
perempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki mati
cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang
ditanggung. Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya
yang dianugerah oleh Allah SWT. Ini orang lelaki kena
tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah
kira-kiranya.

Wanita

1. - wanita auratnya lebih susah dijaga berbanding
lelaki.

2. - wanita perlu meminta izin dari suaminya apabila
mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya.

3. - wanita saksinya kurang berbanding lelaki.

4. - wanita menerima pusaka kurang dari lelaki.

5. - wanita perlu menghadapi kesusahan mengandung dan
melahirkan anak.

6. - wanita wajib taat kpd suaminya tetapi suami tak
perlu taat pd isterinya (taat kepada ibunya).

7. - talak terletak di tgn suami dan bukan isteri.

8. - wanita kurang dlm beribadat kerana masalah haid
dan nifas yg tak ada pada lelaki. Pernahkah kita lihat
sebaliknya?? Benda yg mahal harganya akan dijaga dan
dibelai serta disimpan di tempat yg tersorok dan
selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar
bersepah- sepah bukan? itulah bandingannya dgn seorg
wanita. Wanita perlu taat kpd suami tetapi lelaki
wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari
bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita? wanita
menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu
menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan
kepada suaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu
menggunakan hartanya utk menyara isteri dan anak-anak.
Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan
anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala
haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi
ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid
kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).

Di akhirat kelak, seorang lelaki akan
dipertanggungjawabkan terhadap
4 wanita ini:

Isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara
perempuannya.

Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab
terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki ini:
suaminya, ayahnya, anak lelakinya dan saudara
lelakinya.

Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui
mana-mana pintu
 hj
Syurga yg disukainya cukup dgn 4 syarat shj:

Sembahyang 5 waktu, puasa di bulan Ramadhan, taat
suaminya dan menjaga kehormatannya. (betulkan jika
saya tersilap).

Seorg lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi
wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan
tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima
pahala seperti pahala org pergi berperang fisabilillah
tanpa perlu mengangkat senjata.

MasyaALLAH... sayangnya ALLAH pada wanita .... kan?

Segala kebaikan itu datang dari Allah SWT dan segala
kelemahan itu datangnya dari diri saya sendiri.

Wallahua`lam.
1

Friday, June 11, 2010

your beauty lovely princess?



Remember all the things we wanted
Now all our memories they're haunted
We were always meant to say goodbye

Even with our fists held high
It never would've worked out right
We were never meant for do or die

I didn't want us to burn out
I didn't come here to hold you, now I can't stop

I want you to know that it doesn't matter
Where we take this road someone's gotta go
And I want you to know you couldn't have loved me better
But I want you to move on so I'm already gone

Looking at you makes it harder
But I know that you'll find another
That doesn't always make you want to cry

Started with a perfect kiss then we could feel the poison set in
Perfect couldn't keep this love alive
You know that I love you so, I love you enough to let you go

I want you to know that it doesn't matter
Where we take this road someone's gotta go
And I want you to know you couldn't have loved me better
But I want you to move on so I'm already gone

I'm already gone, already gone
You can't make it feel right when you know that it's wrong
I'm already gone, already gone
There's no moving on so I'm already gone

Already gone, already gone, already gone
Already gone, already gone, already gone


Wednesday, June 9, 2010

Mohon dengan sangat

lagu best sangat dlm muvi 'kiamat sudah dekat'...dah siap ada timeline plak kat depan,belasah haje.mls nk mendeletenye! phew..ni jela yg aku tengah alami skang.abes..


[00:20.81]Ya. Allah aku ini insan yang kalah
[00:29.89]Balutlah hatiku yang terbelah
[00:36.22]Juga terpisah - pisah

[00:45.26]Ya.. Allah hanya pada-Mu aku meminta
[00:55.28]Dan hanya pada-Mu ku memohon
[01:01.53]Mohon dengan sangat

[01:10.68]Ya.. Tuhanku apalagi yang salah dariku
[01:20.33]Bersujudku mohon kepada-Mu
[01:26.62]Ampuni dosaku

[01:35.58]Ya.. Tuhanku hanya engkau yang dapat mengerti
[01:45.38]Kesepian yang mencabik diri
[01:51.79]Kutak tahan lagi

[02:00.44]Oh ya Allah, jangan biarkan aku terpisah
[02:10.58]Terjerat dalam pusaran rindu
[02:17.12]Rahasia kasih-Mu

[02:25.52]Ya.. Allah, dia satu antara seribu
[02:35.67]Kumohon jangan pisahkan aku
[02:41.74]Mohon Dengan sangat

[03:16.33]Ya.. Tuhanku apalagi yang salah dariku
[03:26.09]Bersujudku mohon kepada-Mu
[03:32.40]Ampuni dosaku

[03:41.28]Ya.. Tuhanku hanya engkau yang dapat mengerti
[03:51.39]Kesepian yang mencabik diri
[03:57.52]Kutak tahan lagi

[04:05.98]Oh ya Allah, jangan biarkan aku terpisah
[04:16.57]Terjerat dalam pusaran rindu
[04:22.87]Rahasia kasih-Mu

[04:31.39]Oh Ya.. Allah, dia satu antara seribu
[04:41.52]Kumohon jangan pisahkan aku
[04:47.88]Mohon dengan sangat
[04:54.29]Mohon dengan sangat
[05:00.49]Mohon dengan sangat

Friday, June 4, 2010

mesti meluahkan kelegaan ini......


hissskkkkkk....cerita ni mula dengan satu panggilan telepon dr kak fara,tuan punye rumah yang bakal di sewe kat blok A.dia kata ada bla bla bla bla..(tutttt..malas nk huraikan) so, kene bayar 2 bulan deposit tu bulan ni jugak. so,ok la,memang dh bersedia pon tapi dia yang kata byr sekian2..so..kitorang ikotkan ajek. 

dipendekkan crita kami selepas berdiskusi bagaikan mesyuarat tergempar. kalut satu opis! perbincangan disulitkan lagi ngan orang tua tu (abg rosley) kuar masuk kuar masuk bilik sambil mengajukan soalan disertai kutukan membina. ok la..akhirnya setel.call kak fara n kompemkan malam ni bagi deposit 2 bulan.

ok.lepas makan mee goreng mamak yang bukan xsedap tapi xbrape menjadi, sepinggan 3 orang ngan kak elle n kak ida..eratkan persaudaraan..tengah syok dengar kak ida crita pasal old skool storynye ngan abg sopi..kak fara call n kate dah ada kat curve. .ok la..makan cepat n gerak..nk collect duit ngan jiba n ada dulu n trus g the curve. ok...sabo. dah hampir sampai intermission nih..(kalo crite hindustan).

ada call kate dia dah ada kat maybank curve.. ok..dh otw ke sana..yen msg suh cpt sbb dia ada keje..then ada call lagi skali..tepik lait tu lame sgt..dh nk smpai neh..ok..dengan hujan2 turun kete cepat2 amek duit ngan ada,n mase tu le purse (yg xselayaknya dipanggil purse) terjatuh masa aku turun kete.jeng! bammm...naik kete n blah...sambil cari2 purse utk kumpulkan duit...TAKDE! abislah celah kusi,celah gear,celah stereng,celah wiper seme dah carik..TAKDE! kak fara dah tunggu.... ok..TAKDE ok...so cepat2 pusing balik keliling curve g maybank..memang dh syak bnda tu jatuh,xsyak lagi....tapi semoga keajaiban terjadi.........

TAKDE! ok...seperti yang diduga. puas tertonggeng2 carik purse tu bawah2 kete..adelah sorang uncle ni menyampuk..tadi dia nampak laki naik moto amek purse tu,dia ingat moto tu pnye lah..(dah purse pon xmacam pompuan punye..). so yes.....memang mat rempit manelah yang dapat purse tu..takkan dapat balik punye! dalam kepala dah mengira2 budget yang lari selaju2nya...n ic yang dah bape kali hilang..so,denda mebe dah sampai beratus!
ok....terdiam. faizal pon terdiam. tiket bas pegi balik esok pon ada semua dalam tu....ok...!!

jumpa kak fara n bagi duit yang ada...lagi 300 ada dalam purse tu.xcukup.. lagi belen janji bagi 2,3 hari lagi.. ok.beberapa minit kemudian dah mula menerima hakikat..okla..g balai polis..repot ape yg perlu. terima hakikat dan setel satu2 ye azah...ok je..ok je... tengah2 dok call cimb,call in masuk bertubi2 tapi tepakse ignore je sbb tengah ckp ngan cimb customer sebis utk blok akaun. abes. 6 missed calls! tengok no yang xdikenali,no telepon n no public....jangan2..dengan harapan menggunung,n tak menggunung sangat,call lah balik...ayat pertama kua ialah ALHAMDULILLAH....adoi....ya Allah...keajaiban telah berlaku..budak laki tu panggil aku akak..saya ada jumpa beg duit akak warna oren..bla bla..dia dah kat gombak..so aku n faizal terus memecut ke sana.....

shortly,dapatlah aku pegang balik beg oren aku..dengan hadiah yang tak seberapa dapatlah aku hapy kan sket ati dorang kot..kalo aku banyak duit masa tu leh bagi lebih skit tapi tu je yang mampu. dah abes aku kikis wat bayar umah... maka dapatlah aku setelkan segala yang patut malam ni... memang nasib betul2 baik dipertemukan dengan orang yang baik hati seperti beliau..hisk. tak abes lagi terharu..sampai kene update blog malam ni.

hiskkkkk...alhamdullillah.........
ngantok...abes.


Thursday, June 3, 2010

ape kene ngan kepala hotakku?

headache.seminggu nih kepala asek berdenyut.mengakibatkan sedikit kemurungan dan ketemperan.adakah kerana kegawatan ekonomi yang melanda kaum B-G-11 Desa Mutiara yang terpaksa mengeluarkan sejumlah yang agak besar untuk berpindah ke A-01-01 Desa Mutiara? Mungkin salah satu sebab,tapi minor jela kot.xdapat mengenalpasti sebab sebenar.mungkin memang nak sakit utk hapuskan dosa2 kecik yang bagai buih2 dilautan..hehe.

alhamdulillah.buat masa ni hal rumah dah setel walaupon tepakse melalui seribu dua kepayahan dalam bab ekonomi moden dan pendidikan moral.moralnya.tak selesai masalah dengan kekalutan,melainkan dengan kepala hotak yang jernih sahaje.kekerasan tuan rumah juga telah dilangsaikan dengan penuh diplomasi.tak sia2 keje helpdesk..dapat belatih jadi lebih berdiplomasi.yang penting,'emphaty'..carikkan dia penyewa lain..berjayalah pujuk dia utk less kan apa yang kami kene bayar.kalo tak..nak makan roti sadin pon kene pikir 2 kali nih..

hisk..duit.nak throw small water pon nak kene duit.lusa aku balik kampung smpai isnin..dah terbayang wajah2 kesayangan hamba.dah cakap kat ma tentang kedaifan yang melanda.hemm... okla..kadar denyutan mengganas,dah 140 km/jam..
zzzz....abes